Over Stichting Brouwboerderij
Kent u de smaak van een gruitbier ? Of weet u welk bier lekker smaakt bij een wildgerecht, of welk bier een goede combinatie vormt met een vispannetje ?
Waarschijnlijk niet, want historische bieren worden bijna niet meer gebrouwen en bier wordt tegenwoordig maar zelden gecombineerd met een gerecht. Niet omdat het niet lekker zou zijn, of lastig te combineren met gerechten, maar bier is
niet elegant genoeg en wordt gezien als drank van het voetvolk. Dit is vreemd, want volgens de statistieken drinkt , de gemiddelde Nederlander nog steeds 3 tot 4 keer zoveel bier als wijn.
Bier is van oudsher onze nationale volksdrank nummer 1. De reden hiervoor is simpel. Omdat bier gemaakt kon worden van ingrediënten die hier van nature groeien en voorkomen, zoals gerst, tarwe en diverse kruiden. Ook bij de maaltijden dronken wij bier. Elke dag weer, want naast het feit dat het lekkerder was dan water, was het ook veiliger, want het
water in de meeste steden was ernstig vervuild.
Veel biersoorten zijn verdwenen, en in combinatie met gerechten, drinkt men meestal wijn. Maar ten opzichte van wijn is bier aan tafel, vandag de dag een evenwaardig alternatief. Daarnaast biedt bier in vergelijking met wijn nog veel meer voordelen.
Om het tij te keren, richt Fred Penners in 2009 Stichting Brouwboerderij op. Vanuit een diepgewortelde passie wil Stichting brouwboerderij, historische bierrecepten weer tot leven wekken en bier weer op de menukaart zetten. Dit doet ze door, historische brouwrecepten en de combinatie van bier en gastronomie weer onder de aandacht brengen van bierliefhebbers, hobbybrouwers, professionele brouwers, koks en restaurants.
Waarom Brouwboerderij ?
De naam Brouwboerderij
De combinatie van brouwerij en boerderij kent een lange geschiedenis, die al in de prehistorie begint.
Het is tegenwoordig maar moeilijk voor te stellen, maar vroeger hadden de meeste ambachtslui en mensen in loondienst, bij een werkweek van 60 tot 70 uur nog steeds een armoedig bestaan. Daarom hielden de meeste mensen er nog een klein boerenbedrijfje op na. Door het houden van een melkgeit, het vet mesten van een varken, het verzorgen van een toom kippen en het bewerken van de groentetuin en enkele percelen akkerland probeerde men deels in hun eigen levensonderhoud te voorzien.
Naast diverse kruiden die men plukte in de vrije natuur, kweekte ze ook hun eigen groenten en kruiden in de groentetuin. In de huisweide stonden vaak enkele fruitbomen en op de akkers verbouwde men granen. In de brouwerij werden deze granen en kruiden dan verwerkt tot bier. De vrijkomende afvalstoffen van de brouwerij dienden als voer voor de kleine veestapel. En de mest van de veestapel werd weer op de akkers en in de groentetuin aangewend als voedingsstoffen voor de diverse gewassen. Op deze wijze ontstond er een eenvoudig kringloopsysteem.
De meeste moderne brouwerijen zijn zelfs vaak onstaan als neventak van een boerderij. Men leefde volgens het ritme van de seizoenen. In de zomermaanden, was er voldoende werk op het land. In de rustige wintermaanden was er voldoende tijd om bier te brouwen.
Als eerbetoon aan onze voorouders willen wij op kleinschalige en ambachtelijke wijze proberen om met moderne inzichten deze oude tradities in leven te houden.
Boerderijdieren
Op het erf en in de huisweide van het boerderijtjeshuis waar Stichting Brouwboerderij gevestigd is lopen een klein aantal dieren rond. We hebben er bewust voor gekozen om enkele zogenaamde zeldzame huisdierrassen te houden.
Enerzijds omdat ze vaak met uitsterven bedreigd zijn, maar ze om diverse redenen het behouden waard zijn. Anderzijds is het zo dat het vaak gaat om streekeigen authentieke landbouwhuisdieren, die waarschijnlijk ook door onze voorouders gehouden werden.
Onze veestapel bestaat (bestond) uit de volgende dieren:
o Bijen
o Hond
o Kippen
o Varken